Τροχοί & TIR

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Ελάχιστοι οι οδηγοί

Οι περισσότεροι απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις στα πρακτορεία μεταφορών, στις μεταφορικές εταιρείες και στα Logistics.
Κυριακή 28/04/2024 - 12:02
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Έφτασαν τους 72.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στον ΕΦΚΑ.

«Η πρόκληση σήμερα είναι να ενσωματώσουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκδήλωση του Fortune Greece, «Most Powerful Women Summit 2024» και έφερε ως παράδειγμα τους εργαζόμενους συνταξιούχους ο αριθμός των οποίων από 26.000 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που καταργήθηκε η παρακράτηση του 30% στη σύνταξή τους έχει φθάσει τους 72.000.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 5078/23 καταργήθηκε η ποινή της μείωσης κατά 30% της σύνταξης και αντικαταστάθηκε από έναν φόρο 10% επί του μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από την εργασία που ασκούν.

Βέβαια, αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν ότι ο αριθμός των εργαζομένων συνταξιούχων πριν τον νόμο 5078/23 ήταν προφανώς πολύ μεγαλύτερος, αλλά αδήλωτος, καθώς η πλειονότητα των εργαζόμενων συνταξιούχων εργάζονταν χωρίς να δηλώνουν το εισόδημα αυτό (μαύρη εργασία).

Λίγοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στις Μεταφορές

Να προσθέσουμε, επίσης, ότι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι ως οδηγοί φορτηγών ή λεωφορείων συνιστούν ένα μικρό ποσοστό. Πρόκειται για οδηγούς που πήραν νωρίτερα σύνταξη -πριν την ηλικία των 67 χρόνων- και συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι το παραπάνω όριο ηλικίας ως οδηγοί.

Σε άλλες θέσεις εργασίας του τομέα των μεταφορών οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι και απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις στα πρακτορεία μεταφορών, στις μεταφορικές εταιρείες και στα Logistics.

PreviousNext