Τροχοί & TIR

Γιορτάζει ο Άγιος Χριστοφόρος, προστάτης των Αυτοκινητιστών

Σε αρκετές πόλεις της χώρας τιμήθηκε σήμερα η εορτή του προστάτη των αυτοκινητιστών, Αγίου Χριστοφόρου, με λειτουργίες στις εκκλησίες με το όνομά του και αρτοκλασίες.
Πέμπτη 09/05/2024 - 15:20
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Σε αρκετές πόλεις της χώρας τιμήθηκε σήμερα η εορτή του προστάτη των αυτοκινητιστών, Αγίου Χριστοφόρου, με λειτουργίες στις εκκλησίες με το όνομά του και αρτοκλασίες.

Ειδικά στη Λάρισα, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο του ΚΤΕΛ Λάρισας.

Παρόντες δεκάδες αυτοκινητιστές, κυρίως οδηγοί και ιδιοκτήτες λεωφορείων του αστικού και του υπεραστικού ΚΤΕΛ της Λάρισας, καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.

Λειτουργίες τελέστηκαν, επίσης, και σε αρκετά άλλα ΚΤΕΛ της χώρας.

Ο βίος του Αγίου

Ο Άγιος Χριστόφορος καταγόταν από μια ημιβάρβαρη φυλή και λεγόταν Ρεμπρόβος, που σημαίνει αποδοκιμασμένος, κολασμένος. Μπορεί να έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), όταν στην Αντιόχεια Επίσκοπος ήταν ο Άγιος Ιερομάρτυς Βαβύλας. Ο Άγιος ήταν τόσο πολύ άσχημος, γι' αυτό και αποκαλείτο «κυνοπρόσωπος».

Κάποτε συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη, που έγινε ανάμεσα στο έθνος του και τα Ρωμαϊκά αυτοκρατορικά στρατεύματα. Κατετάγει στις Ρωμαϊκές λεγεώνες και πολέμησε κατά των Περσών, επί Γορδίου και Φιλίππου. Τότε ασπάστηκε και τον Χριστό και τη χριστιανική πίστη.

Όταν ήταν ακόμη κατηχούμενος, για να ευχαριστήσει τον Χριστό, πήγε σε μια επικίνδυνη δίοδο του ποταμού και μετέφερε δωρεάν στους ώμους του εκείνους που ήθελαν να περάσουν το ποτάμι.

Μια μέρα παρουσιάσθηκε ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη. Ο Ρεμπρόβος τον σήκωσε στους ώμους του και με τη βοήθεια του ραβδιού του ξεκίνησαν να περάσουν το ποτάμι. Αλλά όσο προχωρούσαν τόσο και πιο μεγάλο και βαρύ γινόταν το μικρό παιδί και ο Ρεμπρόβος κατάκοπος έφτασε στην αντίπερα όχθη.

-Νόμιζα ότι σήκωνα τον κόσμο όλο, είπε.

Το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και αυτόν που τον έπλασε. Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και για απόδειξη φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει», και αμέσως εξαφανίσθηκε.
Ο Ρεμπρόβος φύτεψε την ράβδο και την επομένη τη βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστόφορο.

Πηγή: agiosbios.gr

PreviousNext