Τροχοί & TIR

Με πειραγμένους ταχογράφους έρχονται τα αλλοδαπά (+VIDEO)

Δεκάδες ξένα φορτηγά -βουλγάρικα, σκοπιανά κ.α.- εισέρχονται καθημερινά στη χώρα μας με πειραγμένο τον ταχογράφο και χωρίς κόφτη, με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, αφού στα περισσότερα απ
Τετάρτη 08/01/2020 - 14:35
Κοινοποίηση στα Social Media

Δεκάδες ξένα φορτηγά -βουλγάρικα, σκοπιανά κ.α.- εισέρχονται καθημερινά στη χώρα μας με πειραγμένο τον ταχογράφο και χωρίς κόφτη, με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, αφού στα περισσότερα από αυτά παύει να λειτουργεί το ABS ή και το retarder, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους άλλους χρήστες των δρόμων.

Φαίνεται, μάλιστα, πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί τον τελευταίο καιρό με τα αλλοδαπά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι Έλληνες οδηγοί και αυτοκινητιστές έκοψαν τη «συνήθεια» του πειράγματος του κόφτη και της αλλοίωσης των καταγραφών του ταχογράφου.

Σύμφωνα, όμως, με τα τελευταία στοιχεία της Αστυνομίας, από τα συνολικά σαράντα δύο (42) φορτηγά που εντοπίστηκαν με μηχανισμούς αλλοίωσης – παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λητής Θεσσαλονίκης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, τα τριάντα έξι (36) έφεραν ξένες πινακίδες και τα έξι (6) είχαν ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, έπειτα από ελέγχους στα εν λόγω οχήματα, εντοπίστηκε η συνήθης ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ κατόπιν μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνδεσμολογία όταν έμπαινε σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του κόφτη του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου.

Στη συνέχεια, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές σε βάρος των οδηγών τους και των ιδιοκτητριών εταιρειών, ενώ τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίησή τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου. Επιπλέον κατασχέθηκαν οι συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα παραπάνω αδικήματα, για τα οποία οι προβλεπόμενες ποινές είναι βαρύτατες.

Πέρα, όμως, από το ποινικό μέρος, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να συνειδητοποιήσουν πως η αύξηση των ωρών εργασίας των οδηγών, αλλά και η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, προκαλούν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς την πλειονότητα των φορτηγών που κινούνται μεν νόμιμα, αλλά πληρώνουν αυξημένα εργατικά και έχουν βραδύτερους χρόνους στις παραδόσεις των εμπορευμάτων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, από την πρόσφατη επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη:

Video URL
PreviousNext