Τροχοί & TIR

Κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον πλωτό σταθμό CNG

Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού συζητήθηκαν κατά την επίσκ
Δευτέρα 20/03/2023 - 15:19
Κοινοποίηση στα Social Media

Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου και Εκτελεστικού Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα εξής:

• Η υλοποίηση των έργων για την αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου, την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και τη σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή. Πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμένα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι η κίνηση των οχημάτων με προορισμό το λιμάνι δεν θα διεξάγεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβουν την ωρίμανση, δημοπράτηση και χρηματοδότηση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ για τα έργα εκβάθυνσης και 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου). Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα λειτουργήσει ως φορέας χρηματοδότησης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως Αναθέτουσα Αρχή και το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίμανσης των έργων. Τα συγκεκριμένα έργα υποδομής έχουν ήδη χαρακτηριστεί έργα στρατηγικής σημασίας από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη συμβούλου Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan και θα μελετήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος.

• Τα αιτήματα υφιστάμενων και δυνητικών χρηστών του λιμένα για τη μίσθωση χώρων εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού.

Φωτό: evros-news.gr
Φωτό: evros-news.gr

Ξεκίνησαν οι εργασίες του πλωτού τερματικού σταθμού LNG.

Στο μεταξύ άρχισαν να φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κομμάτια για την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) που θα κατασκευαστεί ανοιχτά της Μάκρης.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, φορτηγό πλοίο έφερε και ξεφόρτωσε καδένες αγκύρωσης του και όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ:

«Εκφόρτωση 4.800m καδενών αγκύρωσης για την πρόσδεση σε μερικούς μήνες του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στο σημείο μόνιμης αγκυροβόλησης του, 17.6 km νοτιοδυτικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης και 10 km (5,4 ναυτικά μίλια) από την ακτή».

PreviousNext