Τροχοί & TIR

Ταξινομήσεις Επαγγελματικών Οχημάτων: Ελπιδοφόρο το πρώτο τρίμηνο

Καλά τα σημάδια για την πορεία των ταξινομήσεων το 2023 κρίνοντας από το πρώτο τρίμηνο του έτους που παρουσιάζει αυξήσεις άξιες προσοχής. Η ατμομηχανή της αγοράς που ακούει στο όνομα LCV εμφάνισε εν
από Θάλεια Αγριμανάκη | Κυριακή 07/05/2023 - 09:09
Κοινοποίηση στα Social Media
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Καλά τα σημάδια για την πορεία των ταξινομήσεων το 2023 κρίνοντας από το πρώτο τρίμηνο του έτους που παρουσιάζει αυξήσεις άξιες προσοχής. Η ατμομηχανή της αγοράς που ακούει στο όνομα LCV εμφάνισε εντυπωσιακή άνοδο 42,4% σε σχέση με πέρυσι. 

Αξιόλογες και οι αυξήσεις στα λεωφορεία (70,27%), όπως και στα βαρέα φορτηγά (14,56%). Το μοναδικό αρνητικό πρόσημο, αυτό των μεσαίων φορτηγών (-16,13%) δεν επηρεάζει, θα λέγαμε, την αγορά, γιατί αφορά μικρό αριθμό οχημάτων. 

Αντίθετα, κάμψη εμφάνισαν τα μεταχειρισμένα, όπου τα LCV σημείωσαν πτώση -9,58%, όπως και τα μικρά φορτηγά (-15,21%), η οποία ως αγοραστική αξία δεν αντισταθμίζεται από το θετικό πρόσημο που έλαβαν τα μεσαία-βαριά φορτηγά (5,58%) και τα λεωφορεία (7,86%).

Τα ταξί σημείωσαν μια στασιμότητα, η οποία οφείλεται στο «μετέωρο βήμα» που βρίσκονται αρκετοί αυτοκινητιστές ΕΔΧ, αν δηλαδή θα πρέπει να προχωρήσουν ή όχι στην αντικατάσταση των παλιών με ηλεκτρικά και να εκμεταλλευτούν τη διόλου ευκαταφρόνητη ενίσχυση, καθώς και στο γεγονός ότι η αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων έχει παραταθεί.  Το αποτέλεσμα, όμως, είναι να παρατηρείται μια μερική απραξία στην αγορά

Περνάμε τώρα στις μάρκες, όπου οι σχετικοί πίνακες δείχνουν ότι και φέτος τα βαριά φορτηγά VOLVO θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν το σύνολο των ταξινομήσεων της μάρκας αφορά σε τράκτορες μεγάλων αποστάσεων (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη Scania), ενώ στις ταξινομήσεις της πρωτοπόρου Mercedes-Benz το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε μονά φορτηγά δύο ή τριών αξόνων. 

Την ίδια στιγμή, η IVECO καταγράφει και αυτή μια θετική πορεία, καθώς στις τρεις κατηγορίες άνω των 3,5 τόνων οι ταξινομήσεις της έφτασαν στις 30 μονάδες. 

Τέλος, στα ελαφρά επαγγελματικά, η Ford έχει κερδίσει υψηλό μερίδιο στην αγορά. Έρχεται πρώτη με 787 ταξινομήσεις μακράν από τον ανταγωνισμό της και δείχνει ότι θα κρατήσει τα «πρωτεία» λόγω και των επερχόμενων μοντέλων της που θα λανσαριστούν μέσα στη χρονιά. 

PreviousNext