Τροχοί & TIR

Girteka και Chereau σε συμφωνία εξαιρετικής σημασίας

Σε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες στον χώρο της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες, Chereau και Girteka υπέγραψαν συνεργασία για τέσσερα χρόνια, καθώς, σύμφωνα με το κοινό αν
Παρασκευή 19/05/2023 - 11:28
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες στον χώρο της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες, Chereau και Girteka υπέγραψαν συνεργασία για τέσσερα χρόνια, καθώς, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι δύο εταιρείες μοιράζονται αξίες όπως η βιωσιμότητα, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η επιθυμία να περιορίσουν τις επιπτώσεις των μεταφορών τροφίμων και νωπών προϊόντων στον πλανήτη. 

Ο Όμιλος Girteka είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία μεταφορών με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, παρέχοντας περισσότερα από 765.000 πλήρη φορτία φορτηγών (FTL) κάθε χρόνο, με περισσότερα από 9.200 πλήρως ιδιόκτητα φορτηγά και 9.800 τρέιλερ που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. 

Η επιλογή των θαλάμων Chereau από την Girteka έγινε καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η Chereau έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά, και κατευθύνει όλη της την προσπάθεια στον σχεδιασμό και την κατασκευή τρέιλερ με καλύτερη μόνωση, βέλτιστα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά και μειωμένο απόβαρο. Ειδικότερα, η Chereau είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία εφαρμογής σε μαζική παραγωγή
της τεχνολογίας VIP (μονωμένο σε κενό πάνελ), η οποία προσφέρει κατά 20% ανώτερη μόνωση στον θάλαμο, και την κατανάλωση του ψυκτικού μηχανήματος. Αυξάνει επίσης σημαντικά την αυτονομία των θαλάμων που χρησιμοποιούν ψυκτικό μηχάνημα που παίρνει ενέργεια από μπαταρία.

Αύξηση αποδοτικότητας μέσω αεροδυναμικής και μόνωσης

Δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γαλλία από την Cemafroid και την Chereau έδειξαν ότι, σε μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις, η κατανάλωση των ψυκτικών μονάδων είναι ανάλογη του επιπέδου μόνωσης, κάτι που σημαίνει πως τρέιλερ με υψηλή μονωτική απόδοση αυξάνουν σημαντικά την αποδοτικότητα. Σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αεροδυναμικής αντίστασης, το ημιρυμουλκούμενο που δοκιμάστηκε ήταν εξοπλισμένο με σύστημα ATD-C και πέτυχε συντελεστή οπισθέλκουσας που συνιστά ρεκόρ για την βιομηχανία: συγκεκριμένα, μετρήθηκε στο 0,27 αντί για 0,37 που επιτυγχάνει η κλασική σειρά Chereau. 

Η σειρά Chereau Performance έχει επίσης την ικανότητα να διατηρεί καλύτερα, και για μεγαλύτερο χρονικό
διάστημα την επιθυμητή θερμοκρασία σε περίπτωση προβλήματος στη μονάδα ψύξης, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση βλάβης της τροφοδοσίας καυσίμου, η οποία αποτελεί στατιστικά την πρώτη αιτία απώλειας της ενδεικνυόμενης θερμοκρασίας. Το ημιρυμουλκούμενο Chereau Performance θα χρειαστεί για παράδειγμα 12 ώρες για να πάει από 0o σε 5o έναντι 4 ωρών των υπόλοιπων οχημάτων της Chereau.

Το αεροδυναμικό «κιτ» της Chereau μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του κάθε τράκτορα, και αποτελείται από δύο στοιχεία: Το AeroTop, που είναι μια αεροτομή οροφής ύψους 50 mm που μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση και εξοικονομεί έως και 0,3λ./100 χλμ., και τα αεροδυναμικά πτερύγια ουράς AeroFlap που είναι ενσωματωμένα στην πίσω πόρτα και ανοίγουν αυτόματα με το άνοιγμα ή το κλείσιμο. Για κινητήρες ντίζελ, στα 80 χλμ./ ώρα, ο συνδυασμός AeroTop και AeroFlap προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμου 1,1 λίτ./100 χλμ. Και τα δύο αυτά «βοηθήματα» είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, και λειτουργούν χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τον οδηγό.

Μεταξύ των οχημάτων που παράγονται αυτή τη στιγμή για την Girteka, ορισμένα θα είναι εξοπλισμένα με κιτ αεροδυναμικής και τεχνολογία VIP προκειμένου να συγκριθούν η κατανάλωση καυσίμου και οι επιδόσεις με μη εξοπλισμένα με παρόμοιο «πακέτο» οχήματα. Η Girteka, έχει αναπτύξει και εφαρμόσει πολλές ψηφιακές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των RTV και της συνεχούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο όλων των οχημάτων του στόλου της. Έχοντας αυτό το είδος συστημάτων και δεδομένων (data) η Girteka θα είναι σε θέση να αξιολογήσει γρήγορα όλα τα οφέλη των της επένδυσης σε αεροδυναμικά βοηθήματα και μονωτική τεχνολογία VIP.

Θάλαμοι εναλλακτικής τεχνολογίας

Πέρα από τα παραπάνω, τα στελέχη της Girteka τόνισαν ότι, σημαντικό κίνητρο για την επένδυση ήταν η φήμη της Chereau για την παραγωγή τρέιλερ υψηλής ποιότητας σχεδιασμένα να αντέχουν στο χρόνο. Ως εκ τούτου, θεωρούν πως, τα προϊόντα Chereau προσφέρουν τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης διάρκειας λειτουργίας και ικανοποιητικό συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. «Τα οχήματα που διαρκούν περισσότερο και με υψηλές επιδόσεις προσφέρουν επίσης λιγότερη πίεση στους φυσικούς πόρους και απαιτούν λιγότερη ενέργεια», σχολίασαν σχετικά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τις λεγόμενες νέες ενεργειακές λύσεις. Η Chereau πιστεύει ότι οι πρώτες λύσεις που θα φθάσουν στην αγορά θα είναι τα ηλεκτρικά ημιρυμουλκούμενα ψυγεία με μπαταρία, εξοπλισμένα με e-axle και τελικά με ηλιακούς συλλέκτες. Ο κατασκευαστής από τη Νορμανδία συνεχίζει επίσης τις εντατικές δοκιμές στη Γαλλία με ψυγεία υδρογόνου ημιρυμουλκούμενα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια
καλή λύση για δρομολόγια που απαιτούν μεγαλύτερη αυτονομία ή/και πολύ γρήγορο ανεφοδιασμό.

Τέλος, για τους ιθύνοντες της Girteka, τα οχήματα Chereau εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους οδηγούς και αποτελούν πολύ συχνά πηγή υπερηφάνειας και πρεστίζ των εργαζομένων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για αυτή τη συνεργασία που δείχνει ότι τα υψηλής προστιθέμενης αξίας ημιρυμουλκούμενα είναι επίσης μια καλή επιλογή για τους μεγάλους στόλους που αναζητούν καλό TCO, κορυφαίες επιδόσεις και μεγαλύτερη φιλικότητα προς το περιβάλλον», ανέφερε ο Xavier Wilkie, εμπορικός διευθυντής της Chereau.

«Η Girteka επιδιώκει συνεχώς να αναπτύσσει νέες βιώσιμες λύσεις για τους πελάτες της. Όντας επικεντρωμένη στην ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα σε όλη την Ευρώπη, είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέα ημιρυμουλκούμενα, να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και να παρέχουμε πιο βιώσιμες υπηρεσίες μεταφοράς στους πελάτες μας», εξήγησε ο Simonas Bartkus, επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Girteka.

PreviousNext